Vier jonge meiden hebben één doel: gelijke rechten voor meisjes. Aline, Line, Zoé en Marlies doen op  29 mei mee met de Fisherman's Friend StrongmanRun in Antwerpen. Daarmee nemen de vier het op voor hun 'zussen' in Benin zodat zij de kansen krijgen waar ze recht op hebben. Wekelijks schrijft Marlies een blog voor kw.be.

De invloed die ouders op hun kinderen hebben is enorm. Luc en Alice, trotse ouders van één van de voetballende meisjes, steunen hun vijf kinderen al van kleins af aan in alles wat ze doen. Ik vind het leuk dat het koppel de moeite heeft genomen om hun ervaringen te delen. Het siert hen en maakt hen onmiddellijk een stel droomouders. Dat gevoel zal, weet ik nu al, alleen nog maar versterkt worden. Toch was vader Luc niet meteen overtuigd van het Girl Power project.

Ik moet eerlijk toegeven dat ik in het begin mijn twijfels had. Niet omdat ik niet geloofde in mijn dochter, maar omdat ik haar wou beschermen. In Benin zijn er heel vaak selecties voor professionele voetballers. Beloftes voor een carrière in het buitenland zijn niet ongewoon. Maar deze verhalen eindigen vaak in gebroken dromen.”

Zijn negatieve gevoelens ten opzichte van het project, draaiden blijkbaar enkel om bezorgdheid. Dat bewijst wat een goede vader hij is. Het stelt me gerust dat hij nu in alle vertrouwen zijn dochter kan laten meespelen.

Spelen in Frankrijk

Hij hoopt dat zijn dochter er sterker door zal worden, want voetbal is uitzonderlijk voor meisjes in Benin. Ze zal dus haar mannetje moeten staan.

Fysiek gezien zijn meisjes misschien minder sterk dan jongens, maar ze hebben dezelfde dromen. Het is mijn droom haar ooit te zien spelen op televisie in Frankrijk. Ik moedig haar aan om door te gaan met voetbal. Want ze is gemotiveerd, ze laat zich door niets of niemand tegenhouden, zelfs niet door een man.”

Beide ouders vinden onderwijs belangrijk. Daarom gaan al hun kinderen naar school.

Onderwijs is belangrijk voor meisjes. Want ze moeten obstakels overwinnen zoals zwangerschappen en kindhuwelijken. Hoe langer ze studeren, hoe meer tijd ze hebben om te leren om op te komen voor hun eigen rechten en hun toekomst in eigen handen te nemen.”

Ik merk aan heel wat dingen dat de vader zijn kinderen gelijk behandelt.

Zowel meisjes als jongens moeten de huishoudelijke taken leren. Allebei zullen ze hun partner voorstellen aan ons.”

Vrouwelijke trainers

Nu is Luc heel enthousiast over het Girl Power project, al zijn er voor hem steeds enkele verbeterpunten.

Soms duurt het heel lang voor de informatie ons bereikt. Het zou ook leuk zijn, mochten er meer vrouwelijke trainers zijn. Want meisjes onder elkaar, dat is iets speciaals.” 

Maar hij heeft ook een hele waslijst aan positieve opmerkingen klaar.

Het project geeft onze kinderen een andere kijk op de toekomt, maar ook op het leven. Ze hebben zelfs meer respect voor hun ouders."

Luc fluistert ons nog toe dat dankzij het project hij en z’n dochter een betere relatie hebben. Ik merk aan alles dat hij heel trots is op z’n voetballende dochter. De manier waarop hij over haar praat, hoe hij met haar omgaat… Alweer ontmoette ik twee mensen waarnaar ik onmiddellijk opkijk. Hoe ze zijn, zo vriendelijk, zo rustig. Luc zijn zachte woorden zijn een lichtpuntje voor mij. Nu zondag is het aan ons, de sterke dochters met trotse ouders oog in oog met 18 km aan obstakels.