57 %
567 €
Opgehaald van: 
1000 €
om het doel te bereiken
Organisator: 
Christof Bormans

Sharing is caring

Sportuitdaging
Sportuitdaging

A marathon for A better life

Lopen is goed, een marathon lopen is voor de meesten afzien...

Om de meest kwetsbare kinderen en hun gemeenschap in het ‘zuiden’ (bijv. Afrika) te helpen, heb ik (met steun van mijn gezin) besloten om ‘Plan België’ te steunen, dit door mee te doen aan een marathon.

Hiervoor ga ik dus een marathon lopen, niet zomaar een marathon... maar we de ‘Brussels Marathon’.  Deze marathon verkreeg op 1 oktober 2016 als eerste evenement in België het label Golazo ‘Great Run’.  

 

WIE BEN IK?

Ik ben Christof Bormans, 35 jaar, heb ongeveer 16 jaar gevoetbald, waarna ik ben overgestapt op bergklimmen. Om goed te kunnen klimmen en moeilijke klimroutes te overwinnen is een goede fysieke conditie nodig, lange spieren zoals bij hardlopers. Hierdoor ben ik begonnen met hardlopen, dit ongeveer 11 jaar geleden.... nu blijft nog enkel nog het hardlopen over.  Vele lokale loopwedstrijden heb ik meegedaan, meestal tot een afstand van maximaal 10km, maar ongeveer 3 jaar terug ben ik begonnen met grotere afstanden te gaan lopen. Zo heb ik in 2016 voor de eerste keer meegedaan met de ‘Brussels Marathon’, met als doel... jawel, net zoals de meesten die voor de eerste keer een marathon meelopen... gewoon proberen uit te lopen.

 

WAAROM DE MARATHON VAN BRUSSEL?

Ik heb besloten om dit jaar terug mee te doen aan de ‘Brussels Marathon’, sinds 1 oktober 2016 het eerste evenement in België met label ‘Great Run’. The Great Run is een begrip in Groot-Brittannië. The Simplyhealth Great North Run, de grootste halve marathon ter wereld, is het vlaggenschip opgericht door voormalig olympisch atleet en wereldrecordhouder Brendan Foster. Wie gaat kijken op de website van ‘Golazo Great Run’ zal zien dat er expliciet vermeld wordt dat het niet aanbevolen wordt voor niet-voorbereide of onervaren marathon lopers, dat het zelfs een uitdaging is voor de meest ervaren deelnemers... wel ja, na mijn deelname in 2016 kan ik dit bevestigen... ik heb na de marathon ongeveer 1,5 maand las van een blessure. De marathon van Brussel behoort tot de zwaarsten van Europa, is heel heuvelachtig en er moeten vele hoogtemeters overwonnen worden. Hier wordt dan ook nooit een Europees record of wereld record gebroken.

 

 DE VOORBEREIDING?

De voorbereiding startte reeds in januari 2017 waar ik mij heb toegelegd op tempoloop, meer bepaald sneller lopen op korte afstand, bijv. 4m35s/km over 10km. Sinds mei 2017 ben ik dan overgestapt op het trainingsprogramma voor de marathon, waarbij ik elke week een combinatie doe van 3 trainingen, nl. lange afstandsloop, korte afstandsloop met interval en rustig uitlopen. Elke week steeds een grotere afstand, waarbij er over 3 trainingen/week een afstand wordt opgebouwd van 30km/week naar 60km/week in de 3de-4de week voor de marathon, waarna we gaan afbouwen in afstand om de spieren tot rust te brengen en te recupereren voor de marathon.

Om het parcours van de marathon van Brussel na te bootsen loop ik langs en over de prachtige heuvels van het Hageland, doorheen de akkers, weilanden, bossen, holle wegen, fruitbomen en wijngaarden.

 

HOE KAN JE STEUNEN? 

Steunen kan op verschillende wijzen. Je kan sponseren per kilometer (bijv. 1€/km) of gewoon een bedrag geven... alle steun en hulp zijn meer dan welkom!

PS: Vanaf 40 euro krijg je van Plan België een fiscaal attest, zo krijg je tot 45% terug via je belastingaangifte!

Dit betekend dat je per 100€ steun, 45€ via je belastingen terug krijgt. Je betaald dus eigenlijk maar 55€ dan. Dit bedrag wordt automatisch verrekend in je belastingsaangifte van het komende jaar, en je krijfg voor de zekerheid nog een attest van ‘Plan België’ per mail of post.

 

MIJN STEUN? 

Zelf betaal ik 1 €/kilometer, afgerond 42 €. Bij het behalen van 1000 € steun, verhoog ik mijn eigen inleg tot 100€. De totale geldsom gaat integraal naar ‘Plan België” voor de meest kwetsbare kinderen en hun gemeenschap.

Bij het uitlopen onder de 4u10min (15min sneller dan in 2016 wat zeker haalbaar is) gaan wij met ons gezin, een vaste storting/maand doen om zo 1 kindje volledig te steunen in eten, onderwijs en gezondheid voor het leven. Dit wordt dan ons ‘plan Kind’ waar we briefwisseling mee kunnen doen en kunnen bezoeken met steun van ‘Plan’.

 

WAT DOET PLAN BELGIE?

  • medische begeleiding van zwangere vrouwen, baby’s en jonge kinderen
  • de oprichting van een veilige leeromgeving, inclusief schoolgebouwen, sanitair, lesmateriaal en opleidingen voor leerkrachten
  • het beschermen van kinderen tegen geweld en seksueel misbruik
  • jonge meisjes die een kindhuwelijk ontvluchtten, krijgen psychische en fysieke bijstand en de kans om een opleiding te volgen of een vak te leren

  • enz.

 

Schenkers van deze actie