Plan International is een internationale NGO die kinderrechten en gelijke kansen voor meisjes en jongens verdedigt. Plan International België is de Belgische tak van Plan International. Zo is er ook Plan Nederland, Plan Canada, Plan Duitsland, Plan Frankrijk, enz. In totaal is Plan international actief in meer dan 70 landen, waaronder de armste landen in Afrika, Azië en Latijns-Amerika.

 

Wat doen we?

Plan International België streeft naar een wereld waar alle kinderen, meisjes én jongens, de kans krijgen om naar school te gaan, zelf keuzes te maken over hun lichaam en leven, deelnemen aan beslissingen die voor hen belangrijk zijn en zich ontplooien vrij van angst en geweld. 

 

Waarom meisjes?

Wereldwijd krijgen meisjes en jonge vrouwen vaker te maken met uitsluiting, discriminatie en geweld. Ze willen een verandering teweegbrengen in hun samenleving en dezelfde kansen krijgen als jongens. Ze willen net zoals jongens naar school gaan, maar ook zelf beslissen of, wanneer en met wie ze trouwen en kinderen krijgen. En ze willen zich ontplooien, vrij van geweld en angst. Daarom wil Plan International tegen 2020, 100 miljoen meisjes van over de hele wereld de kans geven om te leren, leiden, beslissen en zich te ontplooien.

En wat dan met de jongens? Om dit streefdoel te kunnen bereiken, spelen jongens en mannen een belangrijke rol. Ook zij hebben baat bij gelijkheid tussen meisjes en jongens. Een jongen leert beter op school, kan eigen keuzes maken en zich ontplooien wanneer we meisjes en jongens gelijker behandelen.

 

SUPERPLAN, WHAT'S IN A NAME?

De grootste inspiratiebron voor het opzetten van dit crowdfundingplatform kwam van de achterban van Plan: de honderden mensen, bedrijven, clubs en scholen die jaarlijks een massa originele acties organiseren ten voordele van meisjes en jongens wereldwijd. We wilden hen een hulpmiddel bezorgen waarmee ze nog makkelijker hun acties kunnen delen en kenbaar maken. Bij het zoeken naar een naam, kwamen we op 'superplan', want dat is wat we telkens denken over al jullie fantastische initiatieven: stuk voor stuk superplannen! 

 

De domeinnaam superplan.be werd ons gul geschonken door Koen Van den Bogaert, eigenaar van slotenmaker.be en urg.be. Hij had zelf al plannen met deze domeinnaam, maar had zoveel vertrouwen in Plan International België en haar projecten, dat hij de websitenaam aan ons schonk. Dankjewel, Koen!

 

Ook een idee voor een actie? Start snel je Superplan en kom in actie voor meisjes!