Brussels Airlines, copiloot voor meisjesrechten

 

Sinds 2015 bundelen Brussels Airlines en Plan International België hun expertise in twee projecten in Benin die gelijke rechten voor meisjes promoten. Alfred Kidjo, Country Manager van Brussels Airlines in Benin geeft graag meer uitleg over het engagement van de luchtvaartmaatschappij. Geboren en getogen in Benin, liggen beide projecten hem nauw aan het hart.

“Met 19 bestemmingen naar Afrika kan je dit continent zeker onze tweede thuis noemen. We zien het dan ook als onze verantwoordelijkheid om niet enkel economisch, maar ook maatschappelijk te investeren. Daarom ondersteunt Brussels Airlines, zowel financieel als in natura, via haar B.Foundation verschillende humanitaire projecten, waaronder het ‘Girl Power’- project van Plan.

Dat het sportproject in mijn geboorteland Benin loopt, is natuurlijk extra speciaal. Dagelijks worden mijn medewerkers en ik geconfronteerd vrouwen die bepaalde hindernissen moeten overwinnen. Genderrollen en stereotypes werken kindhuwelijken en tienerzwangerschappen in de hand. Vrouwen en meisjes moeten dezelfde rechten en gelijke kansen krijgen als jongens. Maar de huidige visie op de rol van de vrouw in de maatschappij veranderen, is een lange termijn proces.

De eerste stap is een mentaliteitswijziging bij meisjes zelf. Daar kan voetbal een grote rol in spelen. Deze sport is enorm populair in Benin en brengt alle mensen dichter bij elkaar. Tijdens de trainingen ervaren meisjes dat ook zij kunnen scoren. Familie, vrienden en supporters zien met eigen ogen de veranderingen op én naast het veld. Koppel daar workshops rond meisjesrechten aan en je hebt een winnend team.

Als wij kunnen bijdragen om meisjes op weg te helpen naar een betere toekomst, investeren we ook in de toekomst van het land. Want elk meisje wordt een rolmodel voor haar leeftijdsgenoten. Ik ben ervan overtuigd dat we samen met Plan een verschil kunnen maken. We hebben elk onze expertise, op die manier versterken we elkaar.”

Together we care

Ook de medewerkers van Brussels Airlines zetten hun schouders onder het initiatief van hun werkgever. Elke maand staan zij vrijwillig een deel van hun loon af aan het ‘Together We Care’- project, ten voordele van een driejarig project in het Zuiden van Benin, met als doel tienermoeders te ondersteunen zodat ze terug naar school kunnen gaan of een beroepsopleiding volgen. Verder investeert het project in een sensibiliseringscampagne om het aantal kindhuwelijken en tienerzwangerschappen terug te dringen.

*Dit interview kwam tot stand tijdens het projectbezoek van de vier jonge Belgische ambassadrices eind april aan het ‘Girl Power’- project in Benin, een sportproject dat meisjes sterker en zelfzekerder maakt. Samen met de Beninse meisjes beleefden Aline, Zoé, Marlies en Line een onvergetelijke ervaring. Ze interviewden samen verschillende key actors van het project, waaronder Alfred Kidjo.

Meer informatie over:

Interesse in een partnerschap met Plan België? Contacteer ons via bedrijven@planbelgie.be.