Crowdfunding: wat is het precies en hoe werkt het?

Het begrip ‘crowdfunding’ zal velen bekend in de oren klinken, maar wat het precies is en hoe je ermee aan de slag kan gaan, leggen we hier even uit. Crowdfunding kan je vrij vertalen als financiering (‘funding’) door de massa (‘crowd’).

Het is met andere woorden een alternatieve manier om je idee, product of initiatief voor te stellen aan het grote publiek en dat publiek zelf de optie en mogelijkheid te geven om jou financieel te ondersteunen. Zo kunnen bijvoorbeeld uitvinders of ondernemers met een briljant idee hun dromen gaan realiseren zonder daarvoor een risicovolle lening te moeten aangaan bij een bank. 

 

Een crowdfundingplatform voor het goede doel

Er bestaan in België heel wat platformen of websites om zelf aan crowdfunding te doen. Elk platform heeft echter een specifieke doelgroep en bestaansreden. Dit is waar Superplan zich onderscheidt van andere platformen. Met Superplan kan je zelf een actie opstarten om geld in te zamelen voor het goede doel. Je steunt niet zomaar een goed doel.De opbrengst van jouw actie gaat integraal naar de projecten van Plan International België. Hoe je dat doet en wat die actie juist inhoudt, ligt volledig in jouw handen.

 

Wees dus creatief, want alles is mogelijk! Je bent volledig vrij in het bedenken van een origineel idee om geld in te zamelen.

  • Sta je graag in de keuken? Zet je oven aan het werk en verkoop je eigen versgemaakte koekjes via Superplan.
  • Hou je van een sportieve uitdaging? Organiseer of schrijf je in voor een loopwedstrijd, petanquetoernooi of een recordpoging en laat jezelf sponsoren voor het goede doel.
  • Heb je een goede reden voor een feestje? Vier een verjaardag, geboorte, pensioen of housewarming en geef jouw Superplan-actie op als originele cadeautip.

 

Je eigen crowdfunding lanceren via Superplan

Je hebt eigenlijk niet veel nodig om een actie op te starten. Met een leuk idee kom je al een heel eind, wij voorzien de rest.

 

Stap 1

Maak via superplan.be je eigen actiepagina aan: geef een woordje uitleg over je actie, voeg enkele leuke foto’s toe en laat ons weten hoeveel geld je hoopt te verzamelen.

 

Stap 2

Promoot vervolgens je actiepagina via Facebook, e-mail of stuur familie en vrienden een uitnodiging met vermelding van je Superplan. Zij kunnen dan via jouw actiepagina een bedrag naar keuze storten en eventueel een berichtje achterlaten op je pagina.

Op elk moment van de dag kan je raadplegen hoeveel je actie al heeft opgebracht en hoeveel je nog nodig hebt om je doel te bereiken. Zo weet je meteen wanneer jouw actie nog een extra duwtje in de rug kan gebruiken. Lees zeker ook onze tips om jouw Superplan te promoten

 

Een crowdfundingactie starten als bedrijf, club of organisatie

Een Superplan lanceren hoef je trouwens niet alleen te doen. Met een gemotiveerd team bereik je misschien wel veel meer. Met een Superplan-actie kan je je op een creatieve manier inzetten voor het goede doel als bedrijf, sportclub, jeugdvereniging, noem maar op. Het bevordert de sfeer en je bouwt mee aan een betere wereld voor kinderen over de hele wereld.

Je eigen actie opzetten was nog nooit zo makkelijk!

Ga meteen aan de slag: start je eigen Superplan

Veel succes!