Op 11 oktober lanceerde Plan België de campagne 'Stop kindhuwelijken'. In een indrukwekkende spot confronteert Plan Ouder en ambassadeur Koen Wauters het grote publiek met het absurde fenomeen van kindhuwelijken. Dat zo'n huwelijk niemand gelukkig maakt, ondervonden ook illustratrice Eva Mouton, fotografe Bieke De Poorter en blogster Alice Elliot tijdens hun inleefreis in Zambia. Onderaan dit artikel vind je de links naar de spot en de ervaringen van de jonge vrouwen.

Wat doet Plan tegen kindhuwelijken?

Alle projecten van Plan vertrekken vanuit kinderen, en dus ook de acties tegen kindhuwelijken. We ondersteunen meisjes volop, zowel zij die al het slachtoffer werden van een kindhuwelijk (en bijhorende zwangerschap en baby), als meisjes die een risico lopen om te vroeg te trouwen. Via child's rights groups en peer-educators laten we jongeren zelf debatteren over het onderwerp, dat vaak nog taboe is. Ook veilig vrijen wordt dankzij deze leerlingengroepen bespreekbaar.

Daarnaast betrekken we ook volwassenen. Ouders, leerkrachten, maar ook autoriteiten en religieuze gezagsdragers zijn sleutelfiguren om vastgeroeste tradities die vooral veel schade toebrengen en niemand vooruit helpen te doorbreken . Chief Kalasa Lukangaba uit Zambia is bijvoorbeeld zo'n traditionele leider die als geen ander inziet dat meisjes die naar school gaan cruciaal zijn voor de toekomst en de vooruitgang van de hele regio. Hij zegt letterlijk: "When you educate a girl, you educate the whole world".

Lees hier tien zaken die Plan in Zambia doet tegen kindhuwelijken. En deze acties lopen uiteraard ook in onze andere partnerlanden!

Wat kan jij doen?

Je kan natuurlijk een #superplan lanceren waarmee je onze projecten ondersteunt. Daarnaast zijn er nog heel wat andere zaken die je kan doen om ons te steunen in de strijd tegen kindhuwelijken.

Ontdek op onze campagneblog wat je nog allemaal kan doen.

Filmpjes en artikels bekijken?

Bekijk de spot met Koen Wauters, Valerie De Booser en Zita Wauters.

Bekijk het beeldverhaal en filmpje van Bieke De Poorter en Eva Mouton op de Standaard.

Lees het dagboek van Alice Elliot op Charliemagazine.

Herbekijk ook Bieke, Eva en Alice bij Van Gils & gasten. 

En voor de jongsten: Karrewiet was erbij toen we op 11 oktober de campagne lanceerden!